Dnro 1585/01.08.00/2023

 

Valmistelija Marko Junkkarinen

§ 5

Dosentin arvon myöntäminen YTT Elina Nivalalle

YTT Elina Nivala on hakenut sosiaalipedagogiikan (Social Pedagogy) dosentin arvoa Itä-Suomen yliopistoon. Dosenttihakemus on pantu vireille 24.5.2023 Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnassa.

 

Yliopistolain (558/2009) 89 §:n mukaan yliopisto voi hakemuksesta myöntää dosentin arvon henkilölle, jolla on perusteelliset tiedot omalta alaltaan, julkaisuilla tai muulla tavoin osoitettu kyky itsenäiseen tutkimustyöhön tai taiteelliseen työhön sekä hyvä opetustaito.

 

Yhteiskuntatieteiden laitos on todennut Nivalan hakeman dosentuurin tarkoituksenmukaiseksi laitoksen opetuksen ja tutkimuksen kannalta seuraavin perustein: "Nivalan ansiot sosiaalipedagogiikan kehittämisessä suomalaisessa yhteiskunnassa ovat merkittävät. Hänen julkaisutoimintansa on rakentanut sosiaalipedagogiikan oppiaineperustaa. Häntä voidaan pitää sosiaalipedagogiikan keskeisenä tutkijana Suomessa. Hänellä on myös laajat kotimaiset ja kansainväliset yhteistyöverkostot. Nivalan ansiot varhaiskasvatuksen sosiaalipedagogisten käytäntöjen kehittämisessä voidaan dosentuurin myötä nivoa entistä paremmin laitoksen toiminnan näkyväksi tekemiseen niin opetuksen kuin tutkimuksenkin kautta. Tämä on erityisen tärkeää siksi, että sosiaalipedagoginen osaaminen on Suomessa kirjattu varhaiskasvatuslakiin."

 

Johtosäännön 9 §:n mukaan tiedekuntaneuvoston tehtävänä on päättää dosentin arvon myöntämisestä.

 

Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnan dekaani päätti kutsua asiantuntijoiksi (14.6.2023) professori Mia Heikkilän (Åbo Akademi) ja professori Arto Kallioniemen (Helsingin yliopisto) antamaan lausuntonsa YTT Elina Nivalan tieteellisestä pätevyydestä sosiaalipedagogiikan (Social Pedagogy) dosentin arvoa varten. Dekaanin nimeäminä asiantuntijoina toimineet Heikkilä ja Kallioniemi puoltavat dosentin arvon myöntämistä Nivalalle.

 

Nivala on suorittanut seuraavat tutkinnot: YTT v. 2008 (Kuopion yliopisto), YTM v. 2002 (Tampereen yliopisto). Hakemusvaiheessa 24.5.2023 Nivalalla ei ollut työsuhdetta Itä-Suomen yliopistoon, mutta nyt hänellä on 10 %:n yliopistonlehtorin tehtävä ajalle 1.11.2023 - 31.7.2024. Aiemmin hän on toiminut mm. sosiaalipedagogiikan osa-aikaisena yliopistonlehtorina vv. 2010-2022 (Itä-Suomen yliopisto), ylitarkastajana vv. 2008-2010 (Lapsiasiavaltuutetun toimisto, Jyväskylä), sivutoimisena tuntiopettajana vv. 2006-2011 (Tampereen yliopisto) ja vv. 2004-2009 (Kuopion yliopisto) sekä ma. yliassistenttina vv. 2005-2006 (Kuopion yliopisto).

 

Dosentilta vaaditaan hyvä opetustaito (Yliopistolaki 558/2009). Dekaani voi vapauttaa hakijan opetusnäytteen antamisesta, jos opetusansiot ovat tiedekunnan dosenttiohjeen mukaisesti todennettavissa muutoin. Dekaani on 29.11.2023 tekemällään päätöksellä vapauttanut Nivalan opetusnäytteen antamisesta ja todennut opetusansiot hakemusasiakirjojen perusteella.

 

Esitys Tiedekuntaneuvosto toteaa, että YTT Elina Nivala täyttää yliopistolaissa mainitut dosentin arvon edellytykset ja myöntää Nivalalle sosiaalipedagogiikan (Social Pedagogy) dosentin arvon Itä-Suomen yliopistoon.

 

Päätös Esityksen mukainen.