Dnro 2160/01.01.02/2023

 

Valmistelija Marko Junkkarinen

§ 7

Dekaanin ehdotus FT Virva Hyttisen ottamisesta yliopistotutkijan (vakinaistamispolku Tenure Track), terveystaloustiede, sosiaali- ja terveysjohtamisen laitos, tehtävään: tiedekuntaneuvoston kuuleminen

Itä-Suomen yliopiston johtosäännön 10 §:n kohdan 9 mukaan dekaanin tehtävänä on tehdä ehdotus rehtorille kahdeksi vuodeksi tai sitä pidemmäksi ajaksi professorin tehtävään valittavasta ja opetus- ja tutkimushenkilöstön neliportaisen uramallin vakituiseen tehtävään sekä vakinaistamispolun tehtävään valittavasta tiedekuntaneuvostoa kuultuaan.

 

Yliopistotutkijan (Tenure Track), terveystaloustiede, tehtävä on sijoitettu sosiaali- ja terveysjohtamisen laitokselle. Tehtäväselosteen mukaan:

"Yliopistotutkijan tehtävänä on toteuttaa ja edistää terveystaloustieteen tutkimusta sekä antaa laajemmin terveystalousalan opetusta ja ohjausta kaikilla tasoilla ja osallistua laitoksen muuhun toimintaan. Tutkimuksen edellytetään kohdistuvan erityisesti Itä-Suomen yliopiston profiilialueelle terveystaloustieteen kysymyksissä, jotka keskittyvät päätöksenteon arviointiin sosiaali- ja terveydenhuollossa yhteiskunnan eri tasoilla. Tutkimuksemme käsittelee asiakkaiden terveyspalvelutuottajavalintoja ja lääkkeiden käyttöön liittyvää päätöksentekoa. Organisaatiotasolla tutkimus keskittyy hoitosuositusten implementointiin sekä lääkäreiden ja johtajien päätöksentekoon. Erityisiä kiinnostuksen kohteita ovat taloudellisen tiedon käyttö terveydenhuollon päätöksenteossa sekä hoitosuositusten vaikutukset lääkkeenmääräämiseen. Lisäksi tutkimme lääkäreiden sitoutumista kansallisiin hoitosuosituksiin ja siihen liittyviä taustatekijöitä.

 

Tehtävään valittavalta edellytetään osallistumista hanketoimintaan, kansallisen ja kansainvälisen tutkimusrahoituksen hankintaan sekä kansainvälisiin tutkimusverkostoihin.

 

Yliopistotutkijan palvelussuhteeseen valittavan tulee olla soveltuvan tohtorin tutkinnon suorittanut, ja hänellä tulee olla hyvä opetustaito (johtosääntö 31 §).

 

Tehtävään valittavalta edellytetään näyttöjä yllä mainituille aloille suuntautuvasta tutkimuksesta tai yleisiä tutkimusnäyttöjä täydennettynä suunnitelmassa osoitetulla valmiudella suunnata myöhempää tutkimusta näille aloille sekä kokemusta yliopistollisesta opetus- ja ohjaustyöstä.

 

Tutkimusnäyttöjä arvioitaessa otetaan huomioon julkaisutoiminta, kansainvälinen tutkimusyhteistyö sekä saatu kilpailtu rahoitus.

 

Tehtävässä tutkimus, opetus ja ohjaus voi tapahtua englannin kielellä. Suomen kielen taito katsotaan tehtävässä eduksi.

 

Tehtävä täytetään 1.1.2024 alkaen tai sopimuksen mukaan neljän (4) vuoden määräajaksi."

 

Tehtävään on arvioitu FT Virva Hyttinen. Asiantuntijalausunnot Hyttisen ansioista yliopistotutkijan tehtävään on pyydetty dekaanin 6.10.2023 tekemän päätöksen mukaisesti seuraavilta: professori Martin Karlsson, Duisburg-Essen ja työelämäprofessori Juha Laine, Turun yliopisto.

 

Lausuntojen mukaan Hyttisellä on kelpoisuus ja ansiot yliopistotutkija (Tenure Track) tehtävään. Kyseisen tehtävän tehtäväntäyttötoimikunta (tutkimusjohtaja Elsa Paronen pj., professori Mika Linna, dekaani Sari Rissanen, johtava hallintopäällikkö Marko Junkkarinen ja talous- ja henkilöstösuunnittelija Tuula Ranne) esittää yksimielisesti asiantuntijalausuntoihin sekä hakemusasiakirjoihin perustuen, että Hyttinen otetaan yliopistotutkijan (Tenure Track), terveystaloustiede, tehtävään.

 

Tehtäväntäyttötoimikunnan puheenjohtaja on päätöksellään vapauttanut Hyttisen opetusnäytteen antamisesta, sillä hänen opetusansionsa käyvät ilmi hakemusasiakirjoista. FT Virva Hyttinen täyttää johtosäännössä mainitut yliopistotutkijan palvelussuhteen ehdot ja tehtävämäärityksessä mainitut edellytykset.

 

Dekaanin ehdotus rehtorille on, että FT Virva Hyttinen otetaan yliopistotutkija (Tenure Track), terveystaloustiede, tehtävään neljän vuoden määräajaksi 1.1.2024 lukien. Määräaikaisuuden perusteena vakinaistamispolku Tenure Track.

 

 

Esitys Dekaani kuulee tiedekuntaneuvostoa ehdotuksesta FT Virva Hyttisen ottamisesta yliopistotutkija (Tenure Track), terveystaloustiede, tehtävään neljän vuoden määräajaksi 1.1.2024 lukien.

Päätös Esityksen mukainen.