Dnro 334/01.08.00/2023

 

Valmistelija Henni Nevalainen

§ 8

Dosentin arvon myöntäminen KT Kirsi Alilalle

KT Kirsi Alila on hakenut koulutus- ja varhaiskasvatuspolitiikan (Education and Early Childhood Education Policy) dosentin arvoa Itä-Suomen yliopistoon. Dosenttihakemus on pantu vireille 31.1.2023 Itä-Suomen yliopiston filosofisessa tiedekunnassa.

 

Yliopistolain (558/2009) 89 §:n mukaan yliopisto voi hakemuksesta myöntää dosentin arvon henkilölle, jolla on perusteelliset tiedot omalta alaltaan, julkaisuilla tai muulla tavoin osoitettu kyky itsenäiseen tutkimustyöhön tai taiteelliseen työhön sekä hyvä opetustaito.

 

Soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osasto on todennut Alilan hakeman dosentuurin tarkoituksenmukaiseksi osaston opetuksen ja tutkimuksen kannalta seuraavin perustein: "Kirsi Alilan tieteellinen julkaisutoiminta kohdistuu varhaiskasvatuksen laatuun, pedagogiseen prosessiin sekä johtajuuteen.  Lisäksi hänellä on vahva koulutuspoliittinen osaaminen kokemuksensa ja muun julkaisutoiminnan perusteella. Varhaiskasvatuksen laatu ja johtajuus tutkimusaloina liittyvät soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osastossa tehtävään varhaiskasvatuksen tutkimukseen ja Alilan koulutuspoliittinen osaaminen tuo tärkeän lisän varhaiskasvatuksen koulutukseen ja tutkimukseen. Lisäksi Kirsi Alilan yhteistyö on jo vakiintunut Itä-Suomen yliopistossa mm. väitöskirjatyön ohjauksessa."

 

Johtosäännön 9 §:n mukaan tiedekuntaneuvoston tehtävänä on päättää dosentin arvon myöntämisestä.

 

Filosofisen tiedekunnan dekaani päätti kutsua asiantuntijoiksi (21.4.2023) dosentti Jarmo Kinoksen (Turun yliopisto) ja dosentti Outi Ylitapio-Mäntylän (Oulun yliopisto) antamaan lausuntonsa KT Kirsi Alilan tieteellisestä pätevyydestä koulutus- ja varhaiskasvatuspolitiikan (Education and Early Childhood Education Policy) dosentin arvoa varten. Dekaanin nimeäminä asiantuntijoina toimineet Kinos ja Ylitapio-Mäntylä puoltavat dosentin arvon myöntämistä Alilalle.

 

Alila on suorittanut seuraavat tutkinnot: KT v. 2013 (Tampereen yliopisto), KM v. 1995 (Helsingin yliopisto) ja lastentarhanopettaja v. 1985 (Turun yliopisto). Nykyisessä tehtävässään opetusneuvoksena (Opetus- ja kulttuuriministeriö) Alila on toiminut 12.8.2013 alkaen. Aiemmin hän on toiminut mm. projektipäällikkönä vv. 2012-2013 (Opetus- ja kulttuuriministeriö), ma. tuntiopettajana v. 2011 (Tampereen yliopisto), ylitarkastajana v. 2009 (Sosiaali- ja terveysministeriö), kehitysjohtajana ja tutkijana vv. 2008-2012 (Ediva Oy) ja kurssijohtajana vv. 2008-2009 (Helsingin yliopisto, Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia).

 

Dosentilta vaaditaan hyvä opetustaito (Yliopistolaki 558§/2009). Dekaani voi vapauttaa hakijan opetusnäytteen antamisesta, jos opetusansiot ovat tiedekunnan dosenttiohjeen mukaisesti todennettavissa muutoin. Dekaani on 8.9.2023 tekemällään päätöksellä vapauttanut Alilan opetusnäytteen antamisesta ja todennut opetusansiot hakemusasiakirjojen perusteella.

 

Esitys Tiedekuntaneuvosto toteaa, että KT Kirsi Alila täyttää yliopistolaissa mainitut dosentin arvon edellytykset ja myöntää Alilalle koulutus- ja varhaiskasvatuspolitiikan (Education and Early Childhood Education Policy) dosentin arvon Itä-Suomen yliopistoon.

 

Päätös Esityksen mukainen.