Dnro 51/00.03.01/2023

 

Valmistelijat

Rehtori Jukka Mönkkönen

Kehitysjohtaja Soili Makkonen  

§ 4

OKM tulossopimuksen neuvotteluaikataulu

Yliopistolain (558/2009) 14 §:n 2 momentin 6-kohdan mukaan hallituksen tehtävänä on mm. "hyväksyä 48 §:n mukainen opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa tehtävä sopimus yliopiston puolesta"

 

Yliopistolain 48 §:n mukaan "Opetus- ja kulttuuriministeriö ja yliopisto sopivat määrävuosiksi kerrallaan yliopiston toiminnalle asetettavista koulutus- ja tiedepolitiikan kannalta keskeisistä määrällisistä ja laadullisista tavoitteista sekä niiden toteutumisen seurannasta ja arvioinnista. Yliopiston puolesta sopimuksen allekirjoittavat hallituksen puheenjohtaja ja rehtori."

 

OKM on toimittanut sopimuskauden 2025-2028 valmisteluun liittyvät ohjeet (liite 1). Yliopiston tulee antaa palaute 23.11.2023 mennessä korkeakoulujen yhteisistä tavoitteista, ehdotus tutkintotavoitteista (2025-2028) ja näkymästä vuodelle 2035.               Neuvotteluaineisto (strategia, profiili ja vahvuusalat, tavoitetila 2035, strategiset tavoitteet ja strategiarahoitus, mahdolliset koulutusvastuumuutokset) sekä raportointi vuoden 2023 toiminnasta tulee toimittaa 3.5.2024 mennessä. 

 

Yliopistojen sopimusneuvottelut pidetään syys-lokakuussa 2024, ehdotus aikataulusta toimitetaan helmikuussa 2024.

 

Korkeakoulujen yhteiset tavoitteet

Korkeakoulujen yhteiset tavoitteet ovat nostoja hallituksen korkeakoulu- ja tiedepoliittisista tavoitteista. Niiden sisältöä työstetään syksyn 2023 aikana yhdessä               korkeakoulujen ja sidosryhmien kanssa.

 

Valtakunnalliset tehtävät

Opetus- ja kulttuuriministeriö on sopimuskauden valmisteluohjeiden yhteydessä vahvistanut yliopiston valtakunnallisiksi tehtäviksi ortodoksisen teologian, Karjalan kielen tutkimuksen, opetuksen ja elvyttämisen sekä harjoittelukoulun. Lisäksi yliopisto on mukana Helsingin yliopiston koordinoimissa Ilmakehätieteiden keskus INARissa ja Suomen LUMA-keskuksessa.

 

Tutkintotavoitteet

Yliopistot tekevät ehdotuksen tutkintotavoitteista 2025-2028 ja näkymän vuodesta               2035. Sopimuskaudeksi 2025-2028 sovitaan ylempien korkeakoulututkintojen tavoitteet koulutusalaryhmittäin. Alemmat korkeakoulututkinnot ja tohtorintutkinnot sovitaan yliopistotasolla. Lisäksi tulee ehdottaa myös opettajaryhmittäiset tavoitteet. Tutkintotavoitteiden perusteluista tulee ilmetä, miltä osin tutkintotavoitteen nostaminen sopimuskaudella 2025-2028 perustuu läpäisyn               parantamiseen, aloituspaikkojen lisäykseen tai muihin toimiin. Avoimuuden lisäämiseksi ministeriö antaa korkeakoulujen ehdotukset myös toisten korkeakoulujen nähtäväksi.

Esitys Hallitus keskustelee asiasta. Hallitus valtuuttaa rehtorin tekemään esityksen yliopiston tutkintotavoitteiksi ja yliopiston palautteen korkeakoulujen yhteisiksi tavoitteiksi.

 

Päätös Esityksen mukaisesti.