Dnro 1583/01.01.02/2022

 

Valmistelija Henni Nevalainen

§ 4

Dekaanin ehdotus professorin, kasvatustiede, yliopistopedagogiikka, tehtävään otettavasta: tiedekuntaneuvoston kuuleminen

Itä-Suomen yliopiston johtosäännön 10 §:n dekaanin tehtävänä on tehdä ehdotus rehtorille kahdeksi vuodeksi tai sitä pidemmäksi ajaksi professorin tehtävään valittavasta ja opetus- ja tutkimushenkilöstön neliportaisen uramallin vakituiseen tehtävään sekä vakinaistamispolun tehtävään valittavasta tiedekuntaneuvostoa kuultuaan.

 

Professorin, kasvatustiede, yliopistopedagogiikka tehtävä on ollut haettavana 27.2.2023 päättyneenä hakuaikana. Tehtävää hakivat (13): FT Annala Johanna, FT Asikainen Henna, YTT Hyttinen Rauno, FT Hyytinen Heidi, FT Kinnunen Päivi, TT Kuusisto Elina, KT Maaranen Katriina, KT Meriläinen Matti, FT Moate Josephine, KT Näykki Piia, FT Parpala Anna, KT Leena Penttinen ja KT Vuojärvi Hanna.

 

Yliopistolain (558/2009) 31 §:n mukaan hakijoiden ja tehtävään kutsuttavien kelpoisuudesta ja ansioista on ennen valintaa pyydettävä lausunto vähintään kahdelta asiantuntijalta, kun henkilö valitaan toistaiseksi voimassa olevaan tai vähintään kahden vuoden määräaikaiseen työsuhteeseen. Asiantuntijan esteellisyyteen sovelletaan hallintolain 27-29 §:ää. Asiantuntijoiden valinnasta, toiminnasta ja tehtävästä määrätään tarvittaessa johtosäännössä.

 

Tehtäväntäyttötoimikunnan (dekaani Janne Pietarinen, professori Päivi Atjonen, professori Jopi Nyman ja professori Sanna Vehviläinen) esityksestä tehtävän kärkihakijoiksi valittiin 4.4.2023 tehtävän kelpoisuusehdot ja selkeimmin tehtävämäärityksessä mainitut ansiot täyttäneet hakijat (4): FT Annala Johanna, FT Asikainen Henna, FT Hyytinen Heidi ja FT Parpala Anna.

 

Asiantuntijalausunnot hakijoiden kelpoisuudesta ja ansioista pyydettiin dekaanin 24.5.2023 tekemän päätöksen mukaan seuraavilta: professori emeritus Eero Ropolta, Tampereen yliopisto ja professori emerita Rosemary Deemilta, Royal Holloway, University of London.

 

Professorin, kasvatustiede, yliopistopedagogiikka, tehtävän tehtäväntäyttötoimikunta on esittänyt, että tehtävään otetaan FT Heidi Hyytinen. Mahdollista kieltäytymistä varten varasijalle asetetaan FT Johanna Annala. Valintamuistio on liitteenä.

 

Itä-Suomen yliopiston johtosäännön 31 §:n mukaan professorin palvelussuhteeseen toistaiseksi tai yli kaksivuotiskaudeksi valittavan tulee olla tieteellisesti tai taiteellisesti pätevä ja hänellä tulee olla hyvä opetustaito ja, jos se on tärkeää tehtävän hoitamiselle, käytännöllinen perehtyneisyys tehtäväalaan.

 

FT Heidi Hyytinen täyttää johtosäännön 31 §:ssä mainitut professorin kelpoisuusvaatimukset. Hän on tieteellisesti pätevä professorin, kasvatustiede, yliopistopedagogiikka, tehtävään. Tehtäväntäyttötoimikunnan puheenjohtajan päätöksellä Hyytinen on vapautettu opetusnäytteen antamisesta. Hyytisen opetustaidon on arvioitu täyttävän johtosäännön 31 § edellytykset (hyvä opetustaito). 

 

Dekaanin ehdotus rehtorille on, että FT Heidi Hyytinen otetaan professorin, kasvatustiede, yliopistopedagogiikka tehtävään 1.11.2023 lukien. Varasijalle asetetaan FT Johanna Annala. Annala on vapautettu opetusnäytteen antamisesta. Annalan opetustaidon on arvioitu täyttävän johtosäännön 31 § edellytykset (hyvä opetustaito).

 

Esitys Dekaani kuulee tiedekuntaneuvostoa ehdotuksesta FT Heidi Hyytisen ottamiseksi professorin, kasvatustiede, yliopistopedagogiikka, tehtävään. Varasijalle asetetaan FT Johanna Annala.

 

Päätös Esityksen mukainen.