Dnro 591/01.08.00/2023

 

Valmistelija Henni Nevalainen

§ 6

Dosentin arvon myöntäminen KT Irene Rämälle

KT Irene Rämä on hakenut erityispedagogiikan, erityisesti autismikirjon ja erityisen tuen (Special education, especially autism spectrum and special support) dosentin arvoa Itä-Suomen yliopistoon. Dosenttihakemus on pantu vireille 27.2.2023 Itä-Suomen yliopiston filosofisessa tiedekunnassa.

 

Yliopistolain (558/2009) 89 §:n mukaan yliopisto voi hakemuksesta <myöntää dosentin arvon henkilölle, jolla on perusteelliset tiedot omalta alaltaan, julkaisuilla tai muulla tavoin osoitettu kyky itsenäiseen tutkimustyöhön tai taiteelliseen työhön sekä hyvä opetustaito.

 

Kasvatustieteiden ja psykologian osasto on todennut Rämän hakeman dosentuurin tarkoituksenmukaiseksi osaston opetuksen ja tutkimuksen kannalta seuraavin perustein: "Irene Rämä on tehnyt yhteistyötä ja kirjoittanut yhteisjulkaisuja Itä-Suomen yliopiston erityispedagogiikan oppiaineen henkilökunnan kanssa useissa viimeaikaisissa valtakunnallisissa erityispedagogiikan kehittämis- ja tutkimushankkeissa.  Irene Rämän asiantuntijuus lisäisi etenkin erityispedagogiikan oppiaineen laaja-alaista opetus- ja tutkimustoimintaa ja täydentäisi näin myös laajemmin koko osaston asiantuntijuutta."

 

Johtosäännön 9 §:n mukaan tiedekuntaneuvoston tehtävänä on päättää dosentin arvon myöntämisestä.

 

Filosofisen tiedekunnan dekaani päätti kutsua asiantuntijoiksi (28.3.2023) professori Tanja Äärelän (Lapin yliopisto) ja dosentti Tanja Vehkakosken (Jyväskylän yliopisto) antamaan lausuntonsa KT Irene Rämän tieteellisestä pätevyydestä erityispedagogiikan, erityisesti autismikirjon ja erityisen tuen (Special education, especially autism spectrum and special support) dosentin arvoa varten. Dekaanin nimeäminä asiantuntijoina toimineet Äärelä ja Vehkakoski puoltavat dosentin arvon myöntämistä Rämälle.

 

Rämä on suorittanut seuraavat tutkinnot: KT (erityispedagogiikka) v. 2016 (Helsingin yliopisto) ja KM v. 2005 (Helsingin yliopisto).  Nykyisessä tehtävässään tutkijatohtorina (Helsingin Yliopisto/Koulutuksen arviointikeskus) Rämä on toiminut 1.3.2016 alkaen. Aiemmin hän on toiminut mm. tohtorikoulutettavana vv. 2013-2015 (Helsingin yliopisto), osa-aikaisena tutkijana vv. 2011-2012 (Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri) ja tuntiopettajana vv. 2010-2011 (Helsingin yliopisto).

 

Dosentilta vaaditaan hyvä opetustaito (Yliopistolaki 558§/2009). Dekaani voi vapauttaa hakijan opetusnäytteen antamisesta, jos opetusansiot ovat tiedekunnan dosenttiohjeen mukaisesti todennettavissa muutoin. Dekaani on 2.10.2023 tekemällään päätöksellä vapauttanut Rämän opetusnäytteen antamisesta ja todennut opetusansiot hakemusasiakirjojen perusteella.

 

Esitys Tiedekuntaneuvosto toteaa, että KT Irene Rämä täyttää yliopistolaissa mainitut dosentin arvon edellytykset ja myöntää Rämälle erityispedagogiikan, erityisesti autismikirjon ja erityisen tuen (Special education, especially autism spectrum and special support) dosentin arvon Itä-Suomen yliopistoon.

 

Päätös Esityksen mukainen.