Dnro 740/01.01.02/2023

 

Valmistelija Henni Nevalainen

§ 6

Dekaanin ehdotus professorin, Sociocultural Remembering, tehtävään otettavasta: tiedekuntaneuvoston kuuleminen

Itä-Suomen yliopiston johtosäännön 10 §:n dekaanin tehtävänä on tehdä ehdotus rehtorille kahdeksi vuodeksi tai sitä pidemmäksi ajaksi professorin tehtävään valittavasta ja opetus- ja tutkimushenkilöstön neliportaisen uramallin vakituiseen tehtävään sekä vakinaistamispolun tehtävään valittavasta tiedekuntaneuvostoa kuultuaan.

 

Professorin, Sociocultural Remembering, tehtävä on ollut haettavana 30.5.2023 päättyneenä hakuaikana. Tehtävää hakivat (17): Ainslie Mary, Härkönen Heidi, Helo Ari, Kazlauskaite Ruta, Kivimäki Ville, Lange Michael, Laurén Kirsi, Martínez Francisco, Mikkonen Simo, Mitrofanova Anastasia, Parppei Kati, Sorainen Antu, Tepora Tuomas, Toivanen Anna-Leena, Uimonen Heikki, Uusihakala Katja sekä Villén Antti-Ville.

 

Yliopistolain (558/2009) 31 §:n mukaan hakijoiden ja tehtävään kutsuttavien kelpoisuudesta ja ansioista on ennen valintaa pyydettävä lausunto vähintään kahdelta asiantuntijalta, kun henkilö valitaan toistaiseksi voimassa olevaan tai vähintään kahden vuoden määräaikaiseen työsuhteeseen. Asiantuntijan esteellisyyteen sovelletaan hallintolain 27-29 §:ää. Asiantuntijoiden valinnasta, toiminnasta ja tehtävästä määrätään tarvittaessa johtosäännössä.

 

 

 

Tehtäväntäyttötoimikunnan (dekaani Janne Pietarinen, yliopistonlehtori Esa Penttilä, professori Ilkka Huhta, professori Kati Launis ja professori Marja Sorvari) kokouksessa 9.8.2023 tehtävän kärkihakijoiksi valittiin tehtävän kelpoisuusehdot ja selkeimmin tehtävämäärityksessä mainitut ansiot täyttäneet hakijat (6): Kivimäki Ville, Laurén Kirsi, Mikkonen Simo, Toivanen Anna-Leena, Uimonen Heikki sekä Villén Antti-Ville.

 

Asiantuntijalausunnot hakijoiden kelpoisuudesta ja ansioista pyydettiin dekaanin 5.9.2023 tekemän päätöksen mukaan seuraavilta: professori Anne Heimo, Turun yliopisto ja professori Jaakko Pakkasvirta, Helsingin yliopisto.

 

Professorin, Sociocultural Remembering, tehtävän tehtäväntäyttötoimikunta on esittänyt, että tehtävään otetaan FT Simo Mikkonen. Mahdollista kieltäytymistä varten varasijalle asetetaan FT Anna-Leena Toivanen. Valintamuistio on liitteenä.

 

Itä-Suomen yliopiston johtosäännön 31 §:n mukaan professorin palvelussuhteeseen toistaiseksi tai yli kaksivuotiskaudeksi valittavan tulee olla tieteellisesti tai taiteellisesti pätevä ja hänellä tulee olla hyvä opetustaito ja, jos se on tärkeää tehtävän hoitamiselle, käytännöllinen perehtyneisyys tehtäväalaan.

 

FT Simo Mikkonen täyttää johtosäännön 31 §:ssä mainitut professorin kelpoisuusvaatimukset. Hän on tieteellisesti pätevä professorin, Sociocultural Remembering, tehtävään. Tehtäväntäyttötoimikunnan puheenjohtajan päätöksellä Mikkonen on vapautettu opetusnäytteen antamisesta. Mikkosen opetustaidon on arvioitu täyttävän johtosäännön 31 § edellytykset (hyvä opetustaito).

 

Dekaanin ehdotus rehtorille on, että FT Simo Mikkonen otetaan professorin, Sociocultural Remembering, tehtävään 1.3.2024 lukien tai sopimuksen mukaan. Varasijalle asetetaan FT Anna-Leena Toivanen. Toivanen on vapautettu opetusnäytteen antamisesta. Toivasen opetustaidon on arvioitu täyttävän johtosäännön 31 § edellytykset (hyvä opetustaito).

 

Esitys Dekaani kuulee tiedekuntaneuvostoa ehdotuksesta FT Simo Mikkosen ottamiseksi professorin, Sociocultural Remembering, tehtävään. Varasijalle asetetaan FT Anna-Leena Toivanen.

 

Päätös Esityksen mukainen.