Dnro 3530/03.01.00/2023

 

Valmistelija Riikka Myllys

§ 5

Ratkaisukeskeisen psykoterapeuttikoulutuksen sekä perhe- ja pariterapian psykoterapeuttikoulutuksen valintaperusteiden ja opetussuunnitelman hyväksyminen

Itä-Suomen yliopiston johtosäännön 9 §:n mukaan tiedekuntaneuvoston tehtävänä on päättää opetussuunnitelmista ja tutkintovaatimuksista sekä opiskelijoiden valintaperusteista.

 

Valtioneuvoston asetus 1120/2010 terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun asetuksen muuttamisesta on tullut voimaan 31.12.2011. Asetuksen 2a pykälän mukaan psykoterapeutin nimikesuojatun ammattinimikkeen käyttämisen edellytyksenä on, että asianomainen henkilö on suorittanut yliopiston tai yliopiston yhdessä muun kouluttajaorganisaation kanssa järjestämän psykoterapeuttikoulutuksen. Psykoterapeuttina toimimisen edellyttämä osaaminen hankitaan vähintään 60 opintopisteen laajuisilla opinnoilla, jotka koostuvat teoriaopintojen, työnohjauksessa tapahtuvan psykoterapeuttisen potilastyön, koulutuspsykoterapian ja opintonäytetyön opintokokonaisuuksista. Osaaminen osoitetaan näytöllä. Yliopisto antaa opiskelijalle todistuksen koulutuksen suorittamisesta.

 

Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tai filosofisen tiedekunnan järjestämä psykoterapeuttikoulutus on asetuksen (VNA 1120/2010) mukaista terveydenhuollon psykoterapeutin ammattinimikkeeseen johtavaa terveydenhuollon täydennyskoulutusta. Koulutuksia hallinnoi Itä-Suomen yliopiston Jatkuvan oppimisen keskus. Täydennyskoulutuksissa opiskelijalla ei ole tutkinto-opiskelijastatusta. Valitulle opiskelijalle myönnetään määräaikainen opiskeluoikeus siihen koulutukseen, johon hakija on valittu.

 

Akateeminen rehtori on nimittänyt psykoterapeuttikoulutuksen johtoryhmän 23.11.2023. Johtoryhmän toimikausi on 4 vuotta (2024-2027). Johtoryhmään kuuluu 3 varsinaista sekä varajäsentä terveystieteiden tiedekunnasta ja 2 varsinaista sekä varajäsentä filosofisesta tiedekunnasta. Tämän lisäksi johtoryhmässä on 1 jäsen ja varajäsen Jatkuvan oppimisen keskuksesta.

 

 

Syksyllä 2024 alkavaan ratkaisukeskeiseen psykoterapeuttikoulutukseen valitaan 20 opiskelijaa (varasijalle seitsemän (7) opiskelijaa) liitteenä olevien valintaperusteiden mukaisesti. Suunniteltu hakuaika on 1.3.-7.4.2024.

 

Ratkaisukeskeisen psykoterapeuttikoulutuksen laajuus on 65 op. Koulutuksen kesto on neljä lukuvuotta (2024-2028). Psykoterapeuttikoulutusten johtoryhmän asettama ratkaisukeskeisen psykoterapeuttikoulutuksen vastuuhenkilö professori Kirsi Honkalampi on hyväksynyt liitteenä olevan opetussuunnitelman. Koulutuksen yliopiston vastuuhenkilö on professori Kirsi Honkalampi, ja pääkouluttajana toimii Lyhytterapiainstituutin kouluttajapsykoterapeutti Maiju Ahola.

 

 

Keväällä 2025 alkavaan perhe- ja pariterapian psykoterapeuttikoulutukseen valitaan 18 opiskelijaa (varasijalle kuusi (6) opiskelijaa) liitteenä olevien valintaperusteiden mukaisesti. Suunniteltu hakuaika on 1.4.-25.8.2024.

 

Perhe- ja pariterapeutti psykoterapeuttikoulutuksen laajuus on 71 op. Koulutuksen kesto on neljä lukuvuotta (2025-2028). Psykoterapeuttikoulutusten johtoryhmän asettama perhe- ja pariterapian psykoterapeuttikoulutuksen vastuuhenkilö Hanna Koivisto on hyväksynyt opetussuunnitelman. Koulutuksen yliopiston vastuuhenkilö on Hanna Koivisto/Iija den Herder, ja pääkouluttajana toimii Tapio Ikonen.

 

Esitys Tiedekuntaneuvosto hyväksyy ratkaisukeskeisen psykoterapeuttikoulutuksen sekä perhe- ja pariterapian psykoterapeuttikoulutuksen opiskelijavalinnan valintaperusteet ja opetussuunnitelmat liitteiden mukaisesti sekä delegoi dekaanille opetussuunnitelmiin mahdollisesti tulevien täydennysten ja korjausten hyväksymisen.

 

Päätös Esityksen mukainen.