Dnro 4150/01.08.00/2023

 

Valmistelija Henni Nevalainen

§ 4

Dosentin arvon myöntäminen FT Virpi Kaukiolle

FT Virpi Kaukio on hakenut kulttuurintutkimuksen, erityisesti ympäristöestetiikan (Cultural Research, especially Environmental Aesthetics) dosentin arvoa Itä-Suomen yliopistoon. Dosenttihakemus on pantu vireille 31.10.2023 Itä-Suomen yliopiston filosofisessa tiedekunnassa.

 

Yliopistolain (558/2009) 89 §:n mukaan yliopisto voi hakemuksesta myöntää dosentin arvon henkilölle, jolla on perusteelliset tiedot omalta alaltaan, julkaisuilla tai muulla tavoin osoitettu kyky itsenäiseen tutkimustyöhön tai taiteelliseen työhön sekä hyvä opetustaito.

 

Humanistinen osasto on todennut Kaukion hakeman dosentuurin tarkoituksenmukaiseksi osaston opetuksen ja tutkimuksen kannalta seuraavin perustein: "Kaukion asiantuntemus täydentää humanistisen osaston osaamista humanistisen ympäristötutkimuksen ja estetiikan tutkimuksen alueilla. Ympäristöestetiikan professuuria ei ole humanistisessa osastossa, mutta aihepiirin tutkimusta tehdään aktiivisesti, kuten myös humanistista ympäristötutkimusta. Globaaleja haasteita ajatellen humanistinen ympäristötutkimus on myös erittäin relevantti ja ajankohtainen tutkimusala. Tästä syystä Virpi Kaukion osaamisalue on tarpeellinen täydennys koulutusohjelman tutkimukseen, ohjaukseen ja koulutukseen."

 

Filosofisen tiedekunnan dekaani päätti kutsua asiantuntijoiksi (22.11.2023) dosentti Max Ryynäsen (Aalto-yliopisto) ja dosentti Helena Lonkilan (Jyväskylän yliopisto) antamaan lausuntonsa FT Virpi Kaukion tieteellisestä pätevyydestä kulttuurintutkimuksen, erityisesti ympäristöestetiikan (Cultural Research, especially Environmental Aesthetics) dosentin arvoa varten. Molemmat asiantuntijat puoltavat dosentin arvon myöntämistä Kaukiolle.

 

Dosentilta vaaditaan hyvä opetustaito (Yliopistolaki 558§/2009). FT Virpi Kaukion opetustaito on arvioitu opetusnäytteellä 19.2.2024. Hänellä on tehtävään vaadittava hyvä opetustaito.

 

Johtosäännön 9 §:n mukaan tiedekuntaneuvoston tehtävänä on päättää dosentin arvon myöntämisestä.

 

Hakija täyttää yliopistolain 89 §:ssä dosentilta vaadittavan kelpoisuuden sekä filosofisen tiedekunnan dosentuuriohjeen dosentin arvoon vaadittavat kriteerit.

 

Esitys Tiedekuntaneuvosto toteaa, että FT Virpi Kaukio täyttää yliopistolaissa mainitut dosentin arvon edellytykset ja myöntää Kaukiolle kulttuurintutkimuksen, erityisesti ympäristöestetiikan (Cultural Research, especially Environmental Aesthetics) dosentin arvon Itä-Suomen yliopistoon.

 

Päätös Esityksen mukainen.