Dnro 1776/01.01.02/2021

 

Valmistelija Hanna Ollikainen-Richards

§ 3

Dekaanin esitys Itä-Suomen yliopiston rehtorille FaT Katri Hämeen-Anttilan ottamisesta professorin, sosiaalifarmasia, erityisesti lääkepolitiikka, tehtävään toistaiseksi: Tiedekuntaneuvoston kuuleminen

Terveystieteiden tiedekunnan dekaani on 30.11.2021 tekemällään päätöksellä hyväksynyt professorin, sosiaalifarmasia, erityisesti lääkepolitiikka, tehtävän tehtäväntäyttöselosteen.

 

Haettavana ollutta professorin tehtävää haki määräaikaan mennessä neljä hakijaa: FaT Katri Hämeen-Anttila, FaT Leena Saastamoinen, FaT Heidi Taipale ja FaT Johanna Timonen.

 

Yliopistolain (558/2009) 33 §:n 3 momentin mukaan hakijoiden ja kutsuttavien kelpoisuudesta ja ansioista on ennen valintaa pyydettävä lausunto vähintään kahdelta asiantuntijalta, kun henkilö valitaan toistaiseksi voimassa olevaan tai vähintään kahden vuoden määräaikaiseen työsuhteeseen. Asiantuntijan esteellisyyteen sovelletaan hallintolain (434/2003) 27-29 §:ää.

 

Itä-Suomen yliopiston johtosäännön 31 §:n 1 momentin mukaan Professorin (Professor) palvelussuhteeseen valittavan tulee olla tieteellisesti tai taiteellisesti pätevä ja hänellä tulee olla hyvä opetustaito ja, jos se on tärkeää tehtävän hoitamiselle, käytännöllinen perehtyneisyys tehtäväalaan.

 

Terveystieteiden tiedekunnan dekaani on päättänyt 16.11.2021, että professorin tehtävään otettavalta vaaditaan käytännöllinen perehtyneisyys tehtävänalaan. Käytännöllinen perehtyneisyys katsotaan olevan henkilöllä, jolla on farmasian tohtorin tutkinto sekä kokemusta tehtävänalaan kuuluvan tutkimuksen suunnittelusta, organisoinnista ja ohjaamisesta sekä kansallisesta ja kansainvälisestä tutkimusyhteistyöstä. Lisäksi tehtävään otettavalta vaaditaan hyvää määrällisten ja laadullisten tutkimusmenetelmien osaamista.

 

Asiantuntijalausunnot tehtävää hakeneiden kelpoisuudesta ja ansioista on dekaanin päätöksen 11.2.2022 mukaan pyydetty seuraavilta henkilöiltä: professori Mia Turpeinen (Oulun Yliopisto) ja professori Anna Birna Almarsdóttir (University of Copenhagen).

 

Hakuasiakirjojen ja asiantuntijalausuntojen perusteella tehtäväntäyttötoimikunta esittää, että professorin, sosiaalifarmasia, erityisesti lääkepolitiikka, tehtävään nimitetään FaT Katri Hämeen-Anttila 1.9.2022 alkaen toistaiseksi. Tehtäväntäyttötoimikunnan esitys ja Katri Hämeen-Anttilan hakuasiakirjat ovat liitteenä.

 

Itä-Suomen yliopiston johtosäännön 10 §:n kohdan 9 mukaan dekaani tekee rehtorille ehdotuksen professorin tehtävään valittavasta tiedekuntaneuvostoa kuultuaan.

 

Katri Hämeen-Anttilalta ei vaadita opetusnäytettä.

 

Esitys Tiedekuntaneuvosto käsittelee nimitysesityksen.

 

Päätös Esityksen mukainen.