Dnro 435/01.08.00/2022

 

Valmistelija Marko Junkkarinen

§ 4

Dosentin arvon myöntäminen FT Mikko Kohvakalle

FT Mikko Kohvakka on hakenut Suomen historian, erityisesti tiede- ja korkeakoulupolitiikan, sekä aluehistorian (Finnish History, especially higher education and science policy, and regional history) dosentin arvoa Itä-Suomen yliopistoon. Dosenttihakemus on pantu vireille 14.3.2022 Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnassa.

 

Yliopistolain (558/2009) 89 §:n mukaan yliopisto voi hakemuksesta myöntää dosentin arvon henkilölle, jolla on perusteelliset tiedot omalta alaltaan, julkaisuilla tai muulla tavoin osoitettu kyky itsenäiseen tutkimustyöhön tai taiteelliseen työhön sekä hyvä opetustaito.

 

Historia- ja maantieteiden laitos on todennut Kohvakan hakeman dosentuurin tarkoituksenmukaiseksi laitoksen opetuksen ja tutkimuksen kannalta seuraavin perustein: "Historian oppiaineessa on tehty koulutukseen ja erityisesti korkeakoulutukseen kohdistuvaa tutkimusta 1980-luvulta lähtien. Yksi tämän tutkimussuuntauksen keskeisiä teemoja on ollut korkeakoulutuksen alueellinen ulottuvuus. Siirtyminen Historia- ja maantieteiden laitoksen kokonaisuuteen toi alueelliseen ulottuvuuteen uutta ilmettä ja syvyyttä yhdistelemällä historian ja maatieteen tutkimuksellisia lähtökohtia ja lähestymistapoja. Tästä uudenlaisesta kombinaatiosta erinomainen esimerkki on Mikko Kohvakan väitöskirja. Alueellinen näkökulma on edelleen vahva niin koulutukseen ja korkeakoulutukseen liittyvissä opinnäytteissä kuin tutkimustoimissa laajemmin."

 

Johtosäännön 9 §:n mukaan tiedekuntaneuvoston tehtävänä on päättää dosentin arvon myöntämisestä.

 

Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnan dekaani päätti kutsua asiantuntijoiksi (18.3.2022) professori Marja Jalavan (Tampereen yliopisto) ja dosentti Jukka Kortin (Helsingin yliopisto) antamaan lausuntonsa FT Mikko Kohvakan tieteellisestä pätevyydestä Suomen historian, erityisesti tiede- ja korkeakoulupolitiikan, sekä aluehistorian (Finnish History, especially higher education and science policy, and regional history) dosentin arvoa varten. Dekaanin nimeäminä asiantuntijoina toimineet Jalava ja Kortti puoltavat dosentin arvon myöntämistä Kohvakalle.

 

Kohvakka on suorittanut seuraavat tutkinnot: FT v. 2016 (Itä-Suomen yliopisto) ja YTM v. 2006 (Joensuun yo). Kohvakka on toiminut itsenäisenä tutkijana 1.10.2021 alkaen, ja hänelle on myönnetty dosentin arvo Oulun yliopistoon 1.6.2021 lukien. Aiemmin hän on toiminut mm. tutkijana (post doc) vv. 2020-2021 sekä post doc -tutkijana vv. 2018-2020 (Itä-Suomen yliopisto), itsenäisenä tutkijana vv. 2016-2017 sekä tutkijana vv. 2016-2017 (Itä-Suomen yliopisto) sekä projektitutkijana vv. 2006-2016 (LUT-yliopisto).

 

Dosentilta vaaditaan hyvä opetustaito (Yliopistolaki 558/2009). Dekaani voi vapauttaa hakijan opetusnäytteen antamisesta, jos opetusansiot ovat tiedekunnan dosenttiohjeen mukaisesti todennettavissa muutoin. Dekaani on 8.8.2022 tekemällään päätöksellä vapauttanut Kohvakan opetusnäytteen antamisesta ja todennut opetusansiot hakemusasiakirjojen perusteella.

 

Esitys Tiedekuntaneuvosto toteaa, että FT Mikko Kohvakka täyttää yliopistolaissa mainitut dosentin arvon edellytykset ja myöntää Kohvakalle Suomen historian, erityisesti tiede- ja korkeakoulupolitiikan, sekä aluehistorian (Finnish History, especially higher education and science policy, and regional history) dosentin arvon Itä-Suomen yliopistoon.

 

Päätös Esityksen mukainen.