Dnro 772/01.08.00/2023

 

Valmistelija Henni Nevalainen

§ 7

Dosentin arvon myöntäminen FT Lenita Hietaselle

FT Lenita Hietanen on hakenut musiikkikasvatuksen (Music Education) dosentin arvoa Itä-Suomen yliopistoon. Dosenttihakemus on pantu vireille 17.3.2023 Itä-Suomen yliopiston filosofisessa tiedekunnassa.

 

Yliopistolain (558/2009) 89 §:n mukaan yliopisto voi hakemuksesta myöntää dosentin arvon henkilölle, jolla on perusteelliset tiedot omalta alaltaan, julkaisuilla tai muulla tavoin osoitettu kyky itsenäiseen tutkimustyöhön tai taiteelliseen työhön sekä hyvä opetustaito.

 

Soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osasto on todennut Hietasen hakeman dosentuurin tarkoituksenmukaiseksi osaston opetuksen ja tutkimuksen kannalta seuraavin perustein: "Hietasen tutkimukset kohdistuvat luokanopettajakoulutuksen musiikkikasvatukseen. Lisäksi hänellä on julkaisuja ja koulutuskokemusta yrittäjyyskasvatuksesta sekä yrittäjyyskasvatuksen dosentuuri Jyväskylän yliopistoon. Tutkimusalat liittyvät soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osastossa tehtävään tutkimukseen ja ne tuovat hyvän lisän luokanopettajakoulutuksessa ja varhaiskasvatuksen koulutuksessa tehtävään tutkimus- ja kehittämistyöhön. Lenita Hietasen tutkimusyhteistyö on osaston kanssa ja dosentuuri vahvistaa yhteistyön toteutumista."

 

 

 

Johtosäännön 9 §:n mukaan tiedekuntaneuvoston tehtävänä on päättää dosentin arvon myöntämisestä.

 

Filosofisen tiedekunnan dekaani päätti kutsua asiantuntijoiksi (13.6.2023) professori Lauri Väkevän (Helsingin yliopisto) ja dosentti Juha Torvisen (Helsingin yliopisto) antamaan lausuntonsa FT Lenita Hietasen tieteellisestä pätevyydestä musiikkikasvatuksen (Music Education) dosentin arvoa varten. Dekaanin nimeäminä asiantuntijoina toimineet Väkevä ja Torvinen puoltavat dosentin arvon myöntämistä Hietaselle.

 

Hietanen on suorittanut seuraavat tutkinnot: FT v. 2012 (Lapin yliopisto) ja FM v. 1988 (Jyväskylän yliopisto). Lisäksi hän on saanut dosentin arvon 24.5.2018 Jyväskylän yliopistoon. Nykyisessä tehtävässään musiikkikasvatuksen yliopistonlehtorina (Lapin yliopisto) Hietanen on toiminut 1.1.2013 alkaen. Aiemmin hän on toiminut mm. musiikkikasvatuksen lehtorina vv. 2009-2012 (Lapin yliopisto) sekä musiikinopettajana peruskouluissa ja 2. asteen oppilaitoksissa vv. 1989-2009 (Rovaniemi, Sotkamo ja Jyväskylä).

 

Dosentilta vaaditaan hyvä opetustaito (Yliopistolaki 558§/2009). Dekaani voi vapauttaa hakijan opetusnäytteen antamisesta, jos opetusansiot ovat tiedekunnan dosenttiohjeen mukaisesti todennettavissa muutoin. Dekaani on 30.10.2023 tekemällään päätöksellä vapauttanut Hietasen opetusnäytteen antamisesta ja todennut opetusansiot hakemusasiakirjojen perusteella.

 

Esitys Tiedekuntaneuvosto toteaa, että FT Lenita Hietanen täyttää yliopistolaissa mainitut dosentin arvon edellytykset ja myöntää Hietaselle musiikkikasvatuksen (Music Education) dosentin arvon Itä-Suomen yliopistoon.

 

Päätös Esityksen mukainen.