Dnro 2007/03.00.01/2021

 

Valmistelija Emma Mertakorpi

§ 20

Erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutuksen opinto-oppaiden ja opintosuunnitelmien hyväksyminen

Itä-Suomen yliopiston johtosäännön 9.4 §:n 4 kohdan mukaan tiedekuntaneuvoston tehtävänä on päättää opetussuunnitelmista ja tutkintovaatimuksista sekä opiskelijoiden valintaperusteista. Suomessa lääkärinkoulutusta tarjoavat tiedekunnat ovat valmistelleet valtakunnallisessa yhteistyössä erikoistumiskoulutuksen opinto-oppaita, jotka esitetään hyväksyttäväksi

tiedekuntaneuvostoon.

 

Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen 55/2020 mukaiset erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutuksen valtakunnalliset opinto-oppaat ja kuulusteluvaatimukset päivitettiin keväällä 2020 ja ne ovat voimassa toistaiseksi. Erillinen Osaamisen arviointi -opas on voimassa lukuvuoden kerrallaan ja sen sisältöä päivitetään vuosittain. 

 

Kaikki erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutuksen erikoisalat ovat päivittäneet Osaamisen arviointi -oppaan kevään 2022 aikana. Valtakunnallinen ammatillisen jatkokoulutuksen toimikunta (VAJT) asetti lukuvuoden 2022-2023 Osaamisen arviointi -oppaan tavoitteeksi, että jokaisella erikoisalalla on osaamisen karttumista arvioivina menetelminä käytössä vähintään viisi EPA-arviointia (Entrustable Professional Activities/luottamukseen perustuva pätevyys).

 

Erikoislääkärikoulutuksen erikoisalojen opetussuunnitelmiin tehdyt korjaukset ja tarkennukset on merkitty oppaan lokitietoihin (sivun 4 alaosa).

 

Erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutuksen Osaamisen arviointi -oppaat ja opinto-oppaisiin tehdyt tarkennukset on käsitelty valtakunnallisessa ammatillisen jatkokoulutuksen toimikunnassa (VAJT) 17.5.2022 sekä kaikkien yliopistojen paikallisissa toimikunnissa ja alueellisissa neuvottelukunnissa. Itä-Suomen yliopiston ammatillinen jatkokoulutustoimikunta 19.5.2022 ja alueellinen neuvottelukunta käsittelivät 1.6.2022 kokouksissaan oppaat ja päättivät esittää niiden hyväksymistä tiedekuntaneuvostolle liitteiden mukaisina.

 

  • Erikoislääkärikoulutuksen valtakunnallinen osaamisen arviointi -opas (voimassa 1.8.2022-31.7.2023)
  • Erikoishammaslääkärikoulutuksen valtakunnallinen osaamisen arviointi -opas (voimassa 1.8.2022-31.7.2023)
  • Erikoislääkärikoulutuksen valtakunnallinen opinto-opas

 

Hyväksyttäväksi esitettävät Osaamisen arviointi -oppaat koskevat erikoistuvia, jotka saavat opinto-oikeuden 1.8.2022-31.7.2023. Aikaisemmin opinto-oikeuden saaneella erikoistuvalla on mahdollisuus siirtyä suorittamaan koulutuksensa uusimman opetussuunnitelman ja Osaamisen arviointi -oppaan mukaan.

 

Esitys Tiedekuntaneuvosto päättää

1)     hyväksyä valtakunnalliset erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutuksen osaamisen arviointi -oppaat lukuvuodelle 2022-2023 liitteiden mukaisena

2)     hyväksyä valtakunnalliset erikoislääkärikoulutuksen opinto-opasta koskevat tarkennukset liitteen mukaisena

3)     siirtää päätösvaltansa lääketieteen laitoksen johtajalle mahdollisissa liitteitä koskevissa muutosesityksissä valtakunnallisesti yhtenäisen esityksen perusteella

4)     valtuuttaa esittelijän tekemään tarvittaessa teknisluontoiset tarkennukset ja/tai lisäykset liitteisiin

 

Päätös Esityksen mukainen.