Dnro 51/00.03.01/2023

 

Valmistelijat

Puheenjohtaja Lea Ryynänen-Karjalainen

Lakiasiainjohtaja Petri Rintamäki   

§ 3

Johtosäännön päivittäminen

Yliopistolain (558/2009) 14 §:n 2 momentin 8-kohdan mukaan hallituksen tehtävänä on mm. "hyväksyä johtosäännöt ja muut vastaavat yleistä järjestäytymistä koskevat määräykset sekä päättää yliopiston toimintarakenteesta". Saman pykälän 7-kohdan mukaan hallituksen tehtävänä on " valita rehtori tai rehtorit ja päättää heidän työnjaostaan..."

 

Rehtorin ja akateemisen rehtorin toimikaudet päättyvät 31.12.2024. Hallitus on käynnistänyt toimenpiteet rekrytointiprosessien aloittamiseksi ja kuullut yliopistoyhteisöä laajasti asiasta syksyllä 2023. Hallituksen kuulemisten tarkoituksena on selvittää, minkälaista rehtoraattia yliopistoyhteisö haluaa. Lisäksi hallitus haluaa kuulla, mikä olisi yliopiston strategian toteuttamisen kannalta paras malli rehtoraatin organisoitumiselle (mm. lukumäärä ja vastuualueet) siltä osin, kun asiasta voidaan yliopiston johtosäännössä määrätä huomioiden yliopistolain määräykset mm. rehtorin tehtävistä (mm. YOL 17 § ja 19 §) ja toimielin asemasta. Yliopistolain 17 §:n 5 momentin mukaan "Yliopistolla voi olla vararehtoreita sen mukaan kuin johtosäännössä määrätään."

 

 

Kuulemisissa on tuotu esille laajasti toive nykyisen johtamisjärjestelmän muuttamiseksi siten, että yliopistossa olisi rehtori ja 2-3 vararehtoria. Rehtoraatin työnjaosta on esitetty kuulemisissa erilaisia näkemyksiä, mutta tutkimuksesta vastaavan vararehtorin ja opetuksesta vastaavan vararehtorin tehtävät ovat saaneet vahvan kannatuksen. Tarve määritellä rehtoraatin toimipaikkoja johtosäännössä on jakanut mielipiteitä, vaikka nykyistä johtosäännön muotoilua ei pääsääntöisesti ole enää pidetty tarkoituksenmukaisena.

 

Hallitus on kuulemisiin perustuen käynyt lähetekeskustelua asiasta 2.11.2023 kokouksessaan ja määrännyt sen perusteella lakiasiainjohtajan valmistelemaan muutokset johtosääntöön. Hallitus on päättänyt, että käsittelee päivitetyn johtosäännön 21.11.2023 kokouksessaan.

 

Hallitukselle esitetään, että yliopiston rehtoraatti muodostuu 1.1.2025 alkaen rehtorista ja kolmesta vararehtorista. Rehtori johtaa yliopiston toimintaa ja hoitaa yliopistolain rehtorille määräämiä tehtäviä. Rehtorin vastuualueena olisi yhteiskunnallinen vuorovaikutus. Vararehtorien vastuualueet olisivat tutkimus, koulutus ja kansainvälisyys. Rehtori määräisi rehtoraatin työnjaosta ja sijaisuuksista tarkemmin. Rehtoraatti toimisi molemmilla kampuksilla.    

 

Lisäksi johtosääntöön esitetään, että Jatkuvan Oppimisen Keskuksen (JOK) muutettaisiin yliopiston erillislaitoksesta palvelulaitokseksi. Muutoksen tarkoituksena on kuvata JOKin nykyistä asemaa ja tehtäviä palvelua tuottavana yksikkönä selvemmin sekä täsmentää käytettyä terminologiaa. Myös osa JOKiin liittyvistä koulutusasioista on tarkoituksenmukaista siirtää koulutusjohtosäännön puolelle.    

 

Päivitetty johtosääntö on liitteenä 1. Puheenjohtaja ja lakiasiainjohtaja esittelevät asiaa kokouksessa tarkemmin.

 

Hallituksen käsittelyyn tuodaan 12.12.2023 kokoukseen päivitetty koulutuksen johtosääntö, josta käydään lähetekeskustelua seuraavassa asiakohdassa. Koulutuksen johtosääntöön ehdotetuilla muutoksilla on myös vaikutuksia johtosäännön 10§:n (dekaanin tehtävät) ja 25 §:n (muutoksenhakulautakunnan tehtävät ja puheenjohtajan kelpoisuus) kirjauksiin, jonka takia johtosääntöä joudutaan tältä osin käsittelemään vielä uudestaan 12.12.2023 kokouksessa. Tavoitteena on saada myös nämä muutokset huomioiva johtosääntö voimaan 1.1.2024.    

 

Esitys Hallitus hyväksyy liitteenä 1 olevan päivitetyn johtosäännön, joka tulee voiman 1.1.2024 pois lukien rehtoraattia koskevat määräykset, jotka tulevat voimaan 1.1.2025.

 

 Hallitus käsittelee 12.12.2023 kokouksessaan päivitetyn johtosäännön mukaisen rehtoraatin rekrytointiprosesseja.

 

Päätös    Hallitus hyväksyi liitteenä 1 olevan kokouksessa täsmennetyn johtosäännön.